#Metaverse kavramı hayatımızda son dönemlerde popülaritesini artıran bir konu haline gelse de düşünsel geçmişi bugünden 30 yıl öncesine kadar dayanıyor. 1992 yılında Neal Stephenson’un “Snow Crash” isimli siberpunk türündeki romanında adı geçen kavram son yıllarda gündemimizi belirlemeye başladı. Geleceğe bugünden hazırlanmayı amaçlayan bizler için ise bu kavramı anlamak vizyonumuzu şekillendirmek için büyük önem arz ediyor.
Peki, Metaverse Nedir?
Metaverse, İngilizce kökenine baktığımızda “Meta” (ötesi) ve “Universe” (evren) kelimelerinin birleşiminden oluşur. Tanım olarak baktığımızda ise yaşadığımız gerçek dünyaya paralel olarak var olan, her şeyi kapsayan dijital bir dünya olarak tanımlayabiliriz.
Bu Dünya İçindeki Dünyada Neler Yapabiliriz?
Bu yazıyı kaleme alırken amacım geleceğimizde üzerine daha çok konuşacağımız konuları zihninizde bir nebze olsun berraklaştırabilmek. Yazımın bu noktasında da amacım hayal gücünüzü çerçevelemek değil aksine daha da aktif hale getirebilmek. Bunun en tanıdık örneklerini pandemi esnasında sanatçıların gerçekleştiği konserler aracılığıyla gördük. Sanal gerçeklik cihazları yardımıyla Metaverse’te avatarlar aracılığıyla bulunabilir, çevrenizdeki insanlarla iletişim kurabilir, daha farklı sanal ortamlara geçebilirsiniz. Bunların yanında sinemaya, tiyatroya veya müzeye gidebilir, dilediğiniz yerden alışveriş yapabilir, satın aldığınız ürünün gerçek dünyadaki adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
Gerçeklik Algınızı Güncellemenizde Fayda Var
Bu dünya yarının dünyası, yarının yaşam anlayışının bir parçası. Metaverse’ü komple bir kurmaca ya da kurgu dünyası olarak görmek zihninizi sınırlamak anlamına gelecektir. Halihazırda içinde bulunduğumuz dünyayı nasıl kabulleniyorsak sanal dünyaları da bir o kadar benimsemeliyiz. Bütüne baktığımızda Metaverse’ün emekleme aşamalarında olduğunu söyleyebiliriz ancak yıllar geçtikçe, teknolojisine erişim arttıkça, sanal dünyalar kendi içlerinde güçlendikçe içerisinde daha büyük yaşam alanları ve ekonomi yaratacağı kuşkusuz bir gerçek. Bu yönüyle ele aldığınızda gerçeklik algınızı daha hızlı güncelleyebileceğinizi düşünüyorum.
Metaverse’ten Öğrendiklerim
- Günümüz insanı eğlenceyi salt aklımıza gelen eğlence olarak görmüyor aynı zamanda zihninde gerçek dünyadan kısa süreli kopmak olarakta konumlandırıyor.
- Bu süreç bana insanların bakış açısının üçe ayrıldığını tekrar hatırlattı. Geçmişe takılı kalanlar, sadece bugünü kurtarmaya çalışanlar ve geleceği tasarlamaya çalışanlar…
- Bir teknolojinin ortaya çıkması tek başına yeterli değildir. Ondan daha önemli olan ise onu kullanabilecek kitlenin teknolojiye erişimi ve benimseme hızıdır.
#Metaverse bugün hayatımızın merkezinde değil. İnsanlık tarihine baktığımızda hiçbir teknolojik gelişme kısa sürede hayatımızın merkezine oturmamıştır. Metaverse’ün zamana ihtiyacı olduğu çok açık ancak potansiyelini düşündüğümüzde üzerine konuşulmayı, tartışılmayı ve gelecek planları yapmayı sonuna kadar hak ediyor.